<< alla evenemang

Ej publicerad


Tolv Blå Toner - Jazz och Poesi

Hjorthagens Kulturhus anordnar en afton på temat: JAZZ OCH POESI
Vill du medverka?
”Tolv blå toner” är titeln på en antologi som utgavs 1959 och som innehöll dikter av svenska författare inspirerade av jazz – både äldre och nyare. Vi vill ta upp den tråden och försöka komma med något eget.

Men vår tid är en annan tid och perspektiven har förändrats mycket.

Till denna kväll inbjudes därför vår publik att ta med sig texter som kommer att läsas av ett par erfarna skådespelare, samtidigt som de inspirerar till och ackompanjeras av en jazzimprovisation i stunden. Det kan vara en favoritdikt av någon författare, eller en egen dikt eller annan text som man själv skrivit.
Pianist - Erik Kjellberg
Recitatörer - Stefan Moberg och Hedvig Lagerkvist

I förordet till "Tolv blå toner" ger Stig Carlson perspektiv då han påminner om den svenska diktarnas och författarnas intresse för jazz med Arthur Lundqvist som en pionjär på 30-talet:

"Lundqvists virila temperament fick i jazzen en kanalisering som smälte samman med hans allmänna protestattityd. Han kanske är den förste svensk som identifierade sig med n…s sociala uppror och konstnärliga protest. ”Vi måste lära de nya melodierna” hette det i en av Lundqvists första diktsamlingar och de nya melodierna avlyssnade han inte bara vid nithammare och i maskinhallar, också i jazzens klanger uppfattade han dem."

Inträde 140 kr
- medlemmar110 kr
Ansvarig:
Stefan Moberg


Tid och plats
Fredag 14 april kl. 19:00 - 20:30